headerphoto

G. Dauvé, K. Nesic: Za svet bez morálneho rádu alebo Alenka v ríši desov

Vydalo Kolektívne Proti Kapitálu, 40strán A5, cena 1 EUR

Dosiaľ sa tomuto a pár ďalším textom s podobnou tématikou podarilo vyvolať záujem len u malej časti ľudí. Keďže sa vzťahy ako muž - žena, alebo dieťa - dospelý vysvetľovali len pomocou triedneho boja a interpretovali sa ako produkty kapitalistickej evolúcie, nie je pochýb, že si tieto texty našli okolo 500 svojich priaznivcov.
Táto brožúrka z dielne kolektívu "Kolektívne proti kapitálu" neprináša žiadne posolstvá ani neposkytuje ďalšie návody ohľadne citových či sexuálnych vzťahov. Základom je téma, ktorej jediným "revolučným" postojom nieje navrhovať riešenia, ale predkladať kritiku týchto a podobných otázok.
Terčom týchto textov je predovšetkým morálka, voľne definovaná ako súbor pravidiel, z ktorých sa stala všeobecná "múdrosť", istým spôsobom podobná vede, definovaná absolútne a uvalená spoločnosťou na každého jej člena.
"Dúfame vo svet, v ktorom by človek mohol stále byť a bol by morálnym, ale neexistovala by žiadna jednotná morálka, ktorá by sa vnucovala ako spoločenská norma. Rovnako tak by sa žiadna konkrétna aktivita za predpokladu, že nikomu neškodí, nepovažovala za "zlú" zo svojej vlastnej podstaty."

0 komentárov:

Zverejnenie komentára