headerphoto

Pickaxe [DVD]

Pickaxe [DVD]
Cascadia Media Collective, Tim Lewis, Tim Ream, USA, anglicky, slovenské titulky, DVD Menu, 1999, 95 minút



Cena: 3 Eurá (Benefit pre Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Tento vynikajúci dokumentárny film nás zavedie do iného sveta; sveta darebáckych drevorubačov a požiarnikov pózujúcich ako obrancovia prírody. Tento dokumentárny film je porovnateľný s filmami "Manufacturing Consent", "Waco: The Rules of Engagement" a "Breaking the Spell: The Anarchists, Eugene, and the WTO".
Tu je zhrnutie z obsahu: "Podpaľač vypáli 3600 hektárov chráneného prastarého štátneho lesa v Oregone, ktorý nie je možné ťažiť, jedine v prípade požiaru. Aby zastavili navrhovanú kalamitnú ťažbu tohto úžasného prastarého lesa, občania sa rozhodnú zablokovať prístupovú cestu a nevpustiť vládne orgány do lesa. Potom čo sa postavia buldozérom a štátnej polícii, pevnosť známa aj ako brána do Slobodného štátu Kaskádia sa stáva stredobodom rozvíjajúcej sa komunity ľudí odhodlaných chrániť prastaré lesy vo všetkých horách Oregonu.

Vo filme uvidíte konfrontácie s nespokojnými drevorubačmi, masové policajné zatýkania a 75 dňovú hladovku. Vo Warner Creek zatiaľ aktivisti stavajú teepee a zostávajú živou blokádou na ťažbárskej ceste aj počas zimy a 3 metrového snehu. Politický nátlak sa začína hýbať a Biely dom sľubuje dohodu. Ale ešte predtým prichádzajú federálny agenti rozbiť blokádu a zničiť pevnosť. Príbeh sa následne rozlúšti úžasnými zábermi masového vpádu do väznice a absolútnym víťazstvom aktivistov a pozitívnym výsledkom pre les.

Tento inšpiratívny dokumentárny film bol editovaný dva roky a zostrihaný zo záberov natáčaných viac než dvomi tuctami ľudí podieľajúcich sa na boji zachrániť Warner Creek. Hlavný kameraman a režisér je guerilový filmár Tim Lewis, ocenený na WorldFeste v roku 1998. Vedľajší režisér a producent Tim Ream bol na akcii zúčastnený aj pred aj za kamerou. Dĺžka filmu: 95 minút."

0 komentárov:

Zverejnenie komentára