headerphoto

Příma cesta č.10

Vydala Anarchofeministická skupina, 52 strán A4, cena 1 EUR

O tom, že čakať sa skutočne vyplatí, sa môžeme opäť raz presvedčiť pri uvedení nového čísla časopisu Přímá cesta. Ľudkovia z kolektívu Anarchofeministickej skupiny si dali opäť poriadne záležať a výsledok sa dostavil v podobe desiateho pokračovania mimoriadne zaujímavého časopisu.
Samotná téma čísla je v dnešnej dobe viac ako aktuálna. Autori článkov sa rozhodli siahnúť poriadne hlboko do ľudského vnútra, čoho bez pochyby duševné zdravie určite je. Ponúkame vám recenziu priamo z portálu anarchofeminizmus.org

Desáté číslo Přímé cesty otevírá hned dvě témata, o kterých se v rámci anarchistického hnutí příliš nemluví. První z témat je duševní zdraví, tato otázka je otevřena v rámci hlavního tématu. Mnohé články se snaží zpochybnit dělící hranici mezi duševním zdravím a nemocí (Šílenými v šíleném světě), duševní „nemoc“ je představována skrze přímou zkušenost a nahlíží se na ni jako na součást našich životů (Deprese jako ochrnutí duše, Deprese jako tunel), která nám život znepříjemňuje, ale s níž se můžeme svépomocí vyrovnávat (Projekt Ikarus), proto zde naleznete i spoustu užitečných rad. Autorita lékařek, lékařů, léků a institucí je neustále nabourávána (např. Na práškách, Do psychiatrické léčebny snadno a rychle). Otázka duševního zdraví je ve dvou článcích také vztažena k anarchistickému hnutí: Aktivistické vyhoření, druhý je pak o nutnosti a prospěšnosti budování duševní podpory v rámci hnutí (Každé zranění je zraněním všech).
S druhým tématem, jímž je sexuální násilí, se jen tak nerozloučíme, bude totiž tvořit stálou rubriku, čímž redakce dává jasně najevo, jak důležitá pro ni tato problematika je. Toto číslo otázku sexuálního násilí otevírá, a proto články nastiňují cestu (diskurs), jakou se redakce při uvažování nad sexuálním násilí hodlá vydat (např. Redefinice pojmu znásilnění). Cíl této cesty je jasný - podat pomocnou ruku přeživším (Věřím ti!), naučit se sexuálnímu násilí bránit (Dokážu to!) a omezit fenomén sexuálního násilí nikoliv jeho zametáním pod koberce domácností, ale naopak vynesením ho na světlo otevřené komunikace (např. Ne bez mého souhlasu a Kauza Jindra S., aneb takové/á normální znásilnění).
Desáté číslo se také vrací k anarchofeministické teorii překladem článku Susan Brown Anarchismus a lidská svoboda. A konečně v Přímé cestě opět najdete přílohu pro děti a DIY koutek.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára